Jajko zapiekane w bułce

Znowu poniedziałek... Trzeba nabrać sił, by jakoś przeżyć ten tydzień, a chyba nie można go lepiej zacząć niż od dobrego, pożywnego śniadania! Brzuszek z rana zadowolony to i my rozpoczniemy dzień z uśmiechem :)
Przepis na jajko zapiekane w bułce z boczkiem kilka razy przewinął mi się w internecie, więc postanowiłam spróbować i ja. Polecam, bo naprawdę warto! Jajecznica i jajko na miękko poszło w odstawkę :)



Składniki (na dwie porcje):


  • 2 bułki
  • 2 jajka
  • kilka cienkich plastrów boczku (lub ulubionej szynki)
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • pomidor (opcjonalnie)
  • sól, pieprz




Przygotowanie:


Piekarnik włączamy na 190 stopni, pieczenie "góra - dół". 
Wierzch bułek delikatnie odcinamy i pozbywamy się miękkiego środka.
Układamy plasterki boczku, następnie nakładamy starty na grubych oczkach żółty ser.
Delikatnie wbijamy jajka, przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i zapiekamy.
Czas pieczenia to około 12-






15 min, w zależności jaki stopień ścięcia jajka lubicie.
Jeśli macie ochotę na wersję z pomidorem to należy go dodać około 3-5 min przed końcem pieczenia, gdy jajko zacznie się ścinać.

Po wyciągnięciu z pieca przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.




Smacznego poniedziałku!



Komentarze

  1. mniam i już jestem głodna od samego patrzenia.Pyszne treściwe śniadanie,super

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy takie zapiekane jajo w bułce, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł:-) smacznie i zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy zapiekanki :) Do wyposażenia kuchni zakupiliśmy ostatnio filtr redox fitaqua - jest to filtr dający wodę smaczną ale i zdrową bo podnoszącą odporność.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz