Spaghetti Carbonara

Makaron to zawsze świetny pomysł! Na obiad, lunch, znakomite danie na kolację dla dwojga, na pogaduchy z przyjaciółką. Warto mieć chociaż jeden sprawdzony przepis, który nie raz nas uratuje :)
Mówi się, że ilu kucharzy tyle przepisów na Carbonarę, jedne ze śmietanką inne bez.
Ja Wam dziś przesyłam swój przepis na Spaghetti Carbonara, który nigdy mnie nie zawiódł :)


Składniki:


  • 500 g makaronu Spaghetti (albo takiego jak lubicie najbardziej, u mnie dziś Tagliatelle) 
  • 300 g wędzonego boczku
  • pół cebuli
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • kubeczek śmietanki 30% (ok. 200 g)
  • 50 g startego sera, najlepiej parmezanu
  • sól, pieprz
  • olej


Przygotowanie:


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cedzimy.
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na złoty kolor, na tłuszczu z boczku.
Do podsmażonej cebuli z powrotem dodajemy boczek. Zmniejszamy płomień palnika i dodajemy połowę śmietanki.
W osobnym naczyniu mieszamy żółtka i ser z drugą połową śmietanki, wlewamy na patelnię do reszty składników.
Solimy (ostrożnie, bo boczek i parmezan są słone) i pieprzymy (dość obficie) do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do całości makaron i dokładnie mieszamy łącząc sos z makaronem.







Można udekorować bazylią lub świeżo mielonym pieprzem.






Komentarze

Prześlij komentarz