Rolada śląska z kluskami

Dziś obchodzimy dzień Wszystkich Świętych, czas zadumy. Jest to dzień wolny od pracy spędzamy go w gronie najbliższych , wpadłam na pomysł, że to dobra okazja do opublikowania przepisu na roladę z kluskami. Jest to tradycyjny, śląski obiad niedzielny. Przepis jest dość prosty, ale czasochłonny, więc wolny dzień nam jak najbardziej sprzyja. Zdarza mi się pracować w weekendy, jak pewnie części z Was, więc nie zawsze mam czas na przygotowanie takiego pysznego obiadu, dlatego myślę, że jest to świetna propozycja na każdy inny świąteczny dzień. :)
Zaczynamy od rolad!





Składniki na rolady:



  • 0,5 kg mięsa, np schabu b/k ( ja poprosiłam panią w sklepie by ucięła mi 4 plastry o grubości ok. 3 cm)
  • kilka ogórków konserwowych lub kiszonych
  • ok 150 dag boczku (najlepiej wędzonego) lub dobra kiełbasa wędzona.
  • kilka łyżeczek musztardy
  • pieprz, sól, słodka papryka
  • 1 liść laurowy
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • olej
  • łyżka śmietany 18% do zup i sosów
  • dwie łyżeczki mąki pszennej
  • nitka do zawijania rolad 



Wykonanie:



Kawałki schabu bardzo mocno rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron na około 3,4 mm.(na mięso można rozciągnąć sobie folię spożywczą dzięki czemu mięso nie będzie ''pryskało'' podczas rozbijania.)

Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Wewnętrzną stronę mięsa (tam gdzie będzie nakładany szarsz) smarujemy musztardą.
Kroimy ogórki i boczek w drobną kosteczkę i układamy na roladach.






Następnie zwijamy mięso delikatnie w ruloniki i przewiązujemy parę razy nitką, by nie rozpadło się podczas gotowania.










W rondlu rozgrzewamy olej, następnie układamy rolady.

Rolady należy mocno przysmażyć z każdej strony, na ciemnobrązowy kolor. Czym mocniej przyrumienimy mięso z każdej strony, tym intensywniejszy będzie sos.
Gdy rolady będą już podsmażone zalewamy je wodą do 3/4 ich wysokości, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 1,5 godzin od czasu do czasu je przewracając.
Po upływie 1,5 godziny wyciągamy rolady na talerz.
Do sosu który wytworzył się podczas duszenia rolad dodajemy łyżkę śmietany i mieszkamy. Można doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w razie potrzeby.
By zagęścić sos w szklance mieszamy dwie łyżeczki mąki pszennej z odrobiną wody i powoli dodajemy do sosu, pozwalając mu się zagotować. (Ważne jest, by nie od razu wlać całość do rondla, bo nie zawsze sos potrzebuje zagęszczenia, chodzi tylko o to by sos nabrał konsystencji sosu.;))
W czasie robienia sosu rolady zdążyły nam ostygnąć, więc delikatnie pozbywamy się nitek z rolad.
Mięso ponownie ląduje w rondlu i na wolnym ogniu parę minut dusimy w sosie.
Rolady są już gotowe do podania! :)


Następnym krokiem będzie przygotowanie klusek śląskich, można je swobodnie zrobić w czasie, w którym rolady się dusiły. Przepis jest dziecinnie prosty :)




Składniki:




  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana



Przygotowanie:



Ziemniaki obieramy i gotujemy z odrobiną soli do miękkości.

Ugotowane ziemniaki odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, następnie przeciskamy przez praskę najlepiej do plastikowej miski.
Poziom ziemniaków w misce lekko wyrównujemy ręką, by można było podzielić je na 4 równe części.
Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ile było ziemniaków.





Wkładamy do miski wyjętą wcześniej część ziemniaków, wbijamy jajko i ugniatamy ciasto.

Następnie formujemy kuleczki i robimy w nich dołek.







Ostatnim etapem jest wrzucić kluski do gotującej się i osolonej wody.

Kluski gotują się bardzo szybko, więc po wypłynięciu na wierzch wody powinny być gotowe.

Smacznego!










Komentarze

  1. Pychotka! Bardzo dobry pomysł na obiadek świąteczny lub niedzielny. Ciekawy blog oczekuję na dalsze propozycje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! Bardzo dobry pomysł na obiadek świąteczny lub niedzielny. Ciekawy blog oczekuję na dalsze propozycje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie, które na Śląsku jest wyjątkowe, dlatego powinno gościć w domu każdego, kto ma coś wspólnego z tym miejscem, szczególnie w święta :) wygląda przepysznie, czekam na kolejne przepisy !

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie, które na Śląsku jest wyjątkowe, dlatego powinno gościć w domu każdego, kto ma coś wspólnego z tym miejscem, szczególnie w święta :) wygląda przepysznie, czekam na kolejne przepisy !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz