Placki ziemniaczane

Brak pomysłu na obiad? Pusta lodówka? Dziś szybki obiad z podstawowych składników.
Placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach z dodatkiem marchewki. Dzięki marchewce placki mają delikatny słodki posmak, więc na pewno przypadną do gustu małym niejadkom :)


Składniki:


  • 4,5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pół cukinii (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej



Przygotowanie:


Obrane ze skórki ziemniaki, cebulę, marchewkę (i cukinię jeśli mamy) trzemy na tarce o grubych oczkach.
Wbijamy jajko, dodajemy mąkę. Pieprzymy i solimy do smaku.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy ciasto. Smażymy na złoty kolor.
Przed podaniem odsączamy nadmiar oleju ręcznikiem papierowym.
Placuszki można podawać z kwaśną śmietaną lub posypane cukrem.




Spróbujcie koniecznie! ;)



Komentarze

Prześlij komentarz