Domowy Burger

Nachodzi Was ochota na coś zdrowo niezdrowego? :) Chyba jak każdego, ale żeby wyrzuty sumienia dały nam żyć postaram się połączyć smak fast food'ów ze zdrowymi produktami. Zdrowe hamburgery, czy to możliwe? Jak najbardziej. Domowe hamburgery, czyli modny ostatnio slow food to świetna propozycja na kolację we dwoje ;) obiad, urodziny dziecka, czy biesiadę ze znajomymi. Zrobienie ich to zaledwie 15-20 min. Sami wybieramy rodzaj bułki, warzyw, sosów, a moja propozycja jest taka:


Składniki (na dwie duże porcje):


  • 2 bułki (mogą być pszenne, grahamki, kajzerki, jakie lubicie)
  • 400 g dobrej jakości mięsa mielonego wołowego (u mnie mięso 100% wołowiny z "Biedronki").
  • 4 plasterki ogórka konserwowego
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 2 plasterki pomidora
  • 2 plasterki sera mimolette lub gouda.
  • 2 liście sałaty lub rukoli
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • ketchup
  • musztarda
  • majonez
  • olej do smażenia
  • długie patyczki do szaszłyków.




Przygotowanie:


W czasie robienia hamburgerów nagrzewamy piekarnik. Włączamy pieczenie "góra-dół" na około 190 stopni.
Mięso doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy jajko, pół drobno posiekanej cebuli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mięso należy baaardzo dokładnie wyrobić - najlepiej dłońmi, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Formujemy płaskie, okrągłe kotleciki (ich wielkość zależy od wielkości naszych bułek).
Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni (najlepiej grillowej) i pieczemy mięso około 4 min z każdej strony, zdejmujemy z patelni.
Na patelni po mięsie przysmażamy boczek na jasnobrązowy kolor (do chrupkości).
Czerwoną cebulę kroimy w prążki.
Bułki przecinamy na pół i smarujemy po wewnętrznej stronie majonezem. Następnie na spody bułek po kolei nakładamy: liść sałaty, kotlet, pół łyżeczki musztardy, plasterek sera, plasterek pomidora, dwa plasterki ogórka, czerwoną cebulę, dwa plasterki boczku i pół łyżeczki ketchupu. Przykrywamy górną połową bułki i wbijamy w całość patyczek, dzięki czemu burger będzie stabilny podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku około 3-4 min, aż bułka będzie chrupiąca.
Wyciągamy z pieca i gotowe! :)

Burgery najlepiej podawać z domowymi grubo ciachanymi frytkami i sosem czosnkowym :)












Przepis na sos czosnkowy


Składniki:


  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól, słodka papryka w proszku do smaku.

Przygotowanie:


Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt, majonez, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.


Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam wygląda mega apetycznie,inspiracja już jest:)dziękuję!!! Gaba

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję 😍 zapraszam na Burgera :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz